Svenskt sportfiskerekord på ny art – hågäl

hagal2-800Foto: Storfiskregistret / Andreas Schild med sitt första rekord på hågäl.

Den lilla hajarten hågäl, även kallad ringhaj (Galeus melastomus) har tidigare varit en mycket ovanlig fångst. Storfiskregistret har sedan tidigare registrerat en fisk av arten, men på grund av någon saknad uppgift kunde fisken inte godkännas som svenskt rekord. Under sommaren 2024 fångades tre exemplar. 

Hagal3-800
Foto: Storfiskregistret / Anders Lövenvall med sin hågäl på 540 gram.

Först ut var det Anders Lövenvall som den 21 juli fångade en hågäl på 540 gram, under fiske på över 500 meters djup ute på Skagerrak. Anders fiskade vid positionen som kallas ”10-gradarn” och använde ett tackel med en liten upphängarkrok, agnad med makrillfilé. Han blev väldigt förvånad när hågälen kom upp till ytan. Vågen som användes vid fångsten är testad och övriga uppgifter är kontrollerade. Därmed blev Anders svensk rekordhållare. Dock varade rekordstatusen bara tre dagar. 

hagal1-800Foto: Storfiskregistret / Andreas Schild med det nu gällande rekordet.

För den 24 juli var en annan havsfiskare ute och krokade rariteter. Andreas Schild fiskade vid Bratten på cirka 280 meters djup. På förmiddagen, med en timmes mellanrum krokade och landade han två stycken små hajar av arten hågäl på sitt tackel agnat med makrillfilé. Den första fisken var en 64 centimeter lång och 650 gram tung fisk, den andra 69 centimeter lång och 860 gram tung. Båda fiskarna vägdes i land på krönt och kontrollerad butiksvåg. Att Andreas över huvud taget fiskade vid Bratten var att han kände att området blivit mer eller mindre bortglömt när platser som ”10-gradarn” fått alltmer uppmärksamhet.

– Jag och fiskekompisen Marcus ville se om det fortfarande fanns heta positioner utanför förbudsområdena på Bratten. De ligger dessutom på ett humanare avstånd än 10-gradarn. Vi hann fiska hela natten utan ett pill men med morgonljuset kom också nappen.
Först en väldig massa blåkäxor men sen precis när vi funderade på att ge upp så lyfter jag in en hågäl i båten, berättar Andreas som också med hågälen fisk sin hundrade art i svenska vatten! Dubbel succé.

Sportfiskarna gratulerar de nya svenska rekordhållare till deras fångster. 

Pressbild på den gällande rekordfisken finns i vårt Pressrum.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller det över 41 100 stora fiskar av olika arter. Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Storfiskregistret, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv